HOSTING

KAKO ODABRATI NAJBOLJI HOSTING ZA VAŠE POTREBE

Pošto će brzina, sigurnost i performanse vaše web stranice uvelike ovisiti o hostingu bitno je odabrati onaj pravi.

Međutim, uz toliko puno tvrtki koje nude hosting usluge teško je odrediti koji je najbolji za vaše potrebe.

Tu odluku ne bi smjeli donijeti olako i prije kupnje svakako morate razmotriti sljedeće stavke:

1. BRZINA

Nitko ne voli sporu web stranicu.

Učitava li se vaša stranica pre dugo korisnici će je vjerojatno napustiti prije nego li uspiju vidjeti vaš sadržaj.

Prema studiji koju je proveo Google 53% korisnika će napustiti mobilnu web stranicu koja se učitava duže od 3 sekunde.

Također, iz Googla su potvrdili kako će web stranice koje se brže učitavaju imati bolje pozicije na Google tražilici (SEO).

Brzinu kojom se vaša web stranica učitava možete unaprijediti na više različitih načina ali brzi hosting je definitivno najbitniji faktor.

Zakupite li hosting koji je spor, ni casching, ni minification, ni gzip compression itd. neće moći značajno unaprijediti brzinu vaše web stranice.

Pa kako saznati brzinu hostinga prije same kupnje?

Na žalost, vrlo teško jer uglavnom ne možete testirati hosting prije kupnje.

Jedini način je da nađete neku web stranicu koja se nalazi na tom hostingu i testirate njenu brzinu pomoću alata kao što su Pingdom ili GT Metrix.

Ovdje ne trebate gledati ukupnu brzinu, već samo brzinu servera.

Na Pingdom je to označeno žutom bojom.

Tako npr. možete vidjeti kako je naš hosting “odradio” svoj dio za 113ms (testirano sa nama najbližeg servera) što je vrijeme na koje biste i vi trebali ciljati.

Jer bi i po preporuci Googla brzina odaziva vašeg servera trebala biti ispod 200ms.

Ukoliko hosting kojeg testirate ovdje postiže vremena preko 200ms predlažemo da potražite neki drugi hosting.

2. UPTIME

Osim brzine, htjeti ćete i da vaša web stranica bude cijelo vrijeme dostupna na Internetu.

Na žalost, problemi se dešavaju, i skoro niti jedna hosting kompanija ne garantira 100% dostupnost vaše web stranice.

Ne brinite, to samo znači da tu i tamo, u kratkim vremenskim intervalima, vaša stranica neće biti dostupna na Internetu nego će se pojaviti nešto slično ovome:

Ali, mnoge hosting kompanije garantiraju dostupnost vaše web starnice od 99,9% i po našem mišljenju ne biste trebali kupovati hosting koji garantira manju dostupnost od toga.

Možete koristiti neki besplatni servis poput Uptime Robot koji će vas obavijestiti svaki put kada bude problema sa dostupnosti vaše web stranice i koliko je trajala.

3. OPCIJE

Još jedna bitna stvar na koju bi trebali obratiti pozornost prilikom kupnje hostinga jesu opcije koje su uključene u vaš paket.

U mnogim slučajevima ćete vidjeti da se hosting prodaje po određenoj cijeni, ali kada krenete plaćati shvatite da se neke od najbitnijih opcija naplaćuju posebno. Tako da krajnja cijena bude puno veća od predstavljene.

Na što trebate obratiti pozornost:

  • Koliko web stranica možete imati u sklopu vašeg hosting paketa: neki hosting planovi dozvoljavaju pohranu samo jedne web stranice dok neki nemaju ograničenje broja stranica;
  • Broj dozvoljenih MySQL baza: radite li web stranice u WordPressu moći ćete imati samo onoliko web stranica koliko imate dozvoljenih MySQL baza;
  • Prostor i Promet: Kada zakupite hosting dobiti ćete određeni prostor na serveru i biti će vam dozvoljen određeni promet tj. broj korisnika koji može posjetiti vašu web stranicu u mjesec dana. Ako nemate neki portal kao što je Net.hr  ne morate previše brinuti oko prostora i prometa jer će vam i najmanji paket vrlo vjerojatno biti dovoljan.
  • Backup: Iako bi sami trebali raditi sigurnosne kopije vlastite web stranice imati ćete dodatnu sigurnost ukoliko i vaš hosting poslužitelj radi sigurnosne kopije za vas. Neki hosting paketi uopće ne nude tu opciju, neki nude na mjesečnoj, tjednoj a neki i na dnevnoj bazi. Vi ćete najbolje znati koliko često mijenjate sadržaje na vašoj web stranici i koliko često bi trebali raditi sigurnosne kopije.
  • SSL Certifikat: Sigurnost je na Internetu svakim danom sve bitnija. Najlakši način da zaštitite vlastite podatke i podatke vaših posjetitelja je instalacijom SSL certifikata. Instalacijom SSL certifikata ispred vaše domene pojaviti će se lokot, oznaka “Secure” i sve će biti zelene boje. Baš kao i na ovoj slici:

Svakako bi se trebali uvjeriti da ćete kupnjom hostinga dobiti i besplatni SSL certifikat jer će bez njega vaša web stranica izgledati puno neozbiljnije i nesigurnije.

  • cPanel: cPanel je najpopularnije sučelje za upravljanje vašim podacima i opcijama i jedno od najlakših za korištenje. Ako hosting kojeg želite kupiti ne nudi cPanel nemojte radi toga odustati od kupnje jer postoje i druga kvalitetna sučelja. Samo se raspitajte koje sučelje nude i ima li to sučelje većinu opcija koje ima i cPanel.
  • Instalacija aplikacija jednim klikom: Vrlo vjerojatno ćete u jednom trenutku htjeti instalirati neku aplikaciju kao što je WordPress, Mageneto, Joomla ili slično. Zato se uvjerite da vaš hosting nudi mogućnost instalacije takvih aplikacija jednim klikom.
  • Besplatna ili jeftinija domena: Uz registraciju pojedinih hosting planova uključena vam je besplatna ili jeftinija domena. Registracija domene inače košta između 70 i 100 Kuna godišnje tako da vam ova opcija može donijeti lijepu uštedu.
  • Email: I za kraj uvjerite se da ćete moći napraviti email adresu sa vašom domenom, npr. [email protected]. Mislite li se baviti nekim poslom takve domene djeluju puno profesionalnije nego @gmail.com i slične.

Postoji još mnogo opcija koje vam vaš hosting poslužitelj može ponuditi ali ovo su neke od najčešćih i najbitnijih. Ukoliko imate nekih specifičnih potreba najbolje da kontaktirate željeni hosting i zatražite sve potrebne informacije prije same kupnje.

4. KORISNIČKA PODRŠKA

Ako prvi put kupujete hosting i prvi put krećete raditi u cPanelu vjerojatno će vam oko nekih stvari zatrebati pomoć.

Također, uvijek se može desiti neki problem. Vaša stranica može prestati raditi, možete greškom obrisati neke podatke itd.

Jako je bitno da vam u takvim trenucima vaš hosting poslužitelj bude dostupan putem korisničke podrške.

Provjerite da li se korisničku podršku može kontaktirati telefonom, chatom, ili samo mailom.

I što je najbitnije uvjerite se da im korisnička podrška radi od 0-24 i to 7 dana u tjednu.

Ne želite da vam se stranica sruši u petak navečer i da vam nema tko pomoći do ponedjeljka ujutro.

Korisnička podrška obično ima i odjel koji se bavi prodajom, pa ih prije kupnje možete probati kontaktirati u subotu ujutro kako bi vidjeli kojom brzinom će vam odgovoriti.

Ako ne odgovaraju brzo na pitanja vezana za prodaju, vrlo vjerojatno će na pitanja vezana za podršku odgovarati još sporije.

5. CIJENA

Zadnje, ali ne i manje bitno, je cijena.

Cijene hostinga stvarno se kreću u velikom rasponu. Tako da možete naći godišnji plan hostinga za 200 Kuna i godišnji plan hostinga za 2.000 Kuna.

Prema našem iskustvu skuplji hosting nije uvijek i garancija veće kvalitete.

Vrlo često konačnu cijenu hostinga nećete znati dok ne krenete na plaćanje. Jer u mnogim slučajevima se hosting plan reklamira po određenoj cijeni, a kada krenete na plaćanje vidite da se mnoge opcije naplaćuju posebno.

Tako se može dogoditi da odabirom svih opcija koje su vam potrebne (kao npr. backupova, dodatnih web stranica i sl.) cijena poraste nekoliko puta od cijene koja je bila iskazana na početku.

Još jedna stvar na koju valja pripaziti je cijena po kojoj se vaš hosting obnavlja.

Da pojasnim.

U mnogim slučajevima možete kupiti prvu godinu hostinga po nekoj promotivnoj cijeni, a onda sljedeću godinu plaćate punu cijenu, koja može biti znatno veća.

Teško je reći koliko bi trebali platiti za hosting, sve ovisi o vašim željama i potrebama.

Ako želite ovdje možete saznati koliko košta naš hosting i zašto smo ga odabrali.

ZA KRAJ

Kvalitetan hosting je temelj za brzu i kvalitetnu web stranicu. Nemojte kupiti prvi hosting na koji naiđete nego se uvjerite da vaš hosting uključuje sve opcije koje su vam potrebne, ima kvalitetnu korisničku podršku i razumnu cijenu.

Ako vas zanima ovdje možete saznati koji hosting mi koristimo i zašto.